Toenemend aantal ziekenhuizen in financiële problemen, failliet dreigt.

Er is een flinke kloof ontstaan tussen financieel gezonde en financieel ongezonde ziekenhuizen. Met name kleinere ziekenhuizen bevinden zich vaker in een benarde positie. Vijftien ziekenhuizen (22%) scoren een onvoldoende volgens de financiële stresstest van BDO. Het risico op faillissementen duurt daarmee onverminderd voort.

Uit de meting van BDO blijkt dat 22 procent van de ziekenhuizen zich in de gevarenzone bevindt, mede als gevolg van een teruglopende zorgvraag. In een onderzoek op basis van gegevens uit het voorgaande jaar was dat nog 19 procent. De accountants noemen het opmerkelijk dat vooral kleine ziekenhuizen in de problemen zitten.

‘Kwestie van tijd’
De gevolgen kunnen groot zijn, benadrukt BDO. “Het lijkt een kwestie van tijd dat meer ziekenhuizen failliet gaan die nu in de gevarenzone zitten”, stelt accountant Chris van der Haak.  “Als zij de aanhoudende onvoldoende financiële prestaties niet snel weten om te buigen, lijkt er geen toekomst voor hen.”

Een faillissement van een ziekenhuis was decennialang onvoorstelbaar, omdat overheden kwakkelende zorginstellingen uiteindelijk altijd te hulp schoten. Maar minister Edith Schippers van Volksgezondheid kondigde een paar jaar geleden aan dat slecht presterende ziekenhuizen niet meer worden gered. Sindsdien zijn het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en de Sionsberg in Dokkum failliet gegaan.

Kansen op overleven
Volgens BDO kunnen ziekenhuizen in de gevarenzone op verschillende manieren toch overleven. In de eerste plaats kunnen zij fuseren met een gezondere (vaak grotere) zorginstelling. De accountants benadrukken dat het daarbij wel van belang is daarnaast ook iets te doen aan de niet-rendabele onderdelen. “Het is natuurlijk niet zo dat de financiële problemen van het betreffende onderdeel automatisch voorbij zijn, enkel door te gaan fuseren”, aldus onderzoeker Frank van der Lee.

Ook moeten noodlijdende ziekenhuizen betere keuzes maken in hun zorgaanbod en samenwerkingsverbanden aangaan. Ten slotte raadt het accountantskantoor aan investeringen in bouwprojecten uit te stellen of af te blazen.

15 onvoldoendes
BDO gaf 15 ziekenhuizen een onvoldoende, ofwel 22 procent van de onderzochte 67 ziekenhuizen. Ook de drie ziekenhuizen die nog geen resultaten bekend maakten, kampen volgens het accountantskantoor met ‘grote financiële uitdagingen’.

De 18 ziekenhuizen in de gevarenzone

1.    Saxenburgh Groep, Hardenberg
2.    Groene Hart Ziekenhuis, Gouda
3.    ’t Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer
4.    Amstelland Ziekenhuis, Amstelveen
5.    IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad
6.    Maasziekenhuis Pantein, Beugen
7.    Bravis Ziekenhuis, Bergen op Zoom en Roosendaal
8.    Meander Medisch Centrum, Amersfoort
9.    Havenziekenhuis, Rotterdam
10.    Zorgcombinatie Noorderboog, Meppel
11.    Antonius Ziekenhuis, Sneek
12.    Ziekenhuis Groep Twente, Almelo en Hengelo
13.    Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen
14.    Beatrixziekenhuis, Gorinchem
15.    Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem

Nog geen cijfers bekend:
16.    Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen, Terneuzen
17.    Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Goes en Vlissingen
18.    Slotervaart Ziekenhuis, Amsterdam

(Bron: BDO Accountants)

Bron: RTL en BDO