Relatief meer vluchtelingen blijken drager te zijn van de MRSA bacterie.

15% van de vluchtelingen is besmet , ziekenhuizen zijn gewaarschuwd.

Volgens het RIVM zitten in meerdere opvanglocaties vluchtelingen die zijn besmet met MRSA. “Alle ziekenhuizen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het verhoogde risico”, zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tegen de krant. Een woordvoerder van het RIVM zegt dat ‘extra controle op de bacterie bij patiënten met infecties staand beleid is’.

Tot nu toe is de bacterie bij twee zieke vluchtelingen ontdekt, in opvanglocaties in Weert en in Groningen en Drenthe. In Weert zijn 95 asielzoekers onderzocht die met de zieke vluchteling in contact zijn geweest, van hen bleek 15 procent besmet. Normaal gesproken draagt zo’n 1 procent van de bevolking de bacterie bij zich.

De bacterie is levensbedreigend voor mensen met een verzwakte weerstand en vormt daarom juist in ziekenhuizen en andere zorginstellingen een grote bedreiging.

Bron