Steun voor naasten van een patient op de SEH Westfriesgasthuis

Opvang van familie in Hoorn krijgen psychische steun als het niet goed gaat met de patient

Bij elke melding van een reanimatie komt er standaard – dag en nacht – een geestelijk verzorger naar de spoedeisende hulp om familie en vrienden op te vangen. Het ziekenhuis houdt al bijna een jaar een proef met deze wijze van traumahulpverlening.

,,Alle zorg van de professionals gaat natuurlijk uit naar het redden van het leven van de patiënt. Zij willen wel aandacht besteden aan de vaak erg geschrokken familie, maar kúnnen het simpelweg niet op dat moment’’, aldus geestelijk verzorger Gert Toes. Hij merkt dat familieleden het erg fijn vinden dat zij iemand hebben om vragen te stellen of mee in gesprek te gaan.

Reanimaties

Uiteraard is deze vorm van zorg niet bij iedere patiënt op de spoedeisende hulp nodig. Toes: ,,Het gaat om levensbedreigende situaties zoals reanimaties, slachtoffers van zware ongelukken en zelfmoordpogingen.’’

Volgens wetenschapper Lisbeth Verharen – zij promoveerde op het onderwerp van traumahulp voor naasten – zet het WFG een goede stap. ,,Vijf jaar geleden was er geen enkel beleid op dit gebied. Nu zie je een kentering.’’