Speciaal toetsenbord voor hygiënisch werken

Het UMC Groningen werkt in het ziekenhuis met een hygiënisch toetsenbord, speciaal ontwikkeld voor de medische omgeving. Hoe is het schoonmaken hiervan geregeld in jouw instelling?

Makkelijk te reinigen

Het medische toetsenbord heeft specifieke eigenschappen die (hand)hygiëne en infectiepreventie bevorderen. Het oppervlak van het toetsenbord is glad en gesloten. Hierop blijft bij reiniging geen vuil achter, zoals dat wel gebeurt bij een toetsenbord met moeilijk bereikbare plaatsen tussen de toetsen. Daarnaast kan het toetsenbord van UMC Groniningen (Medigenic) gereinigd woren met de gangbare desinfectantia zonder het materiaal aan te tasten. Het toetsenbord heeft bovendien een signaleringslampje: Zo wordt de gebruiker er regelmatig op geattendeerd dat er reiniging of desinfectie moet plaatsvinden. Op deze manier worden bacteriën zoveel mogelijk gereduceerd.

Maak afspraken over het reinigen

Conny Moons

Conny Moons, expert hygiëne van Zorg voor Beter en werkzaam als adviseur bij V&VN: ‘Niet alleen in het ziekenhuis maar ook in de ouderenzorg worden computers en dus toetsenborden steeds meer gebruikt, voor rapportage, voor het medicatie overzicht of voor het opzoeken van informatie. Hoe is het schoonmaken hiervan geregeld in jouw instelling? Wordt dit regelmatig gedaan en hoe wordt dit gedaan? Het is belangrijk om hier alert op te zijn. En, gelukkig, kan dat ook zonder het allernieuwste toetsenbord, maar wel met gezond verstand. Check dit dus, en maak met elkaar afspraken over het schoonhouden van het toetsenbord en scrollmuizen. Weer een stap in de infectiepreventie’.

Hygiënische muizen

Het UMC Groningen is erg tevreden over de werking van het medische toetsenbord. Het heeft positieve effecten op de algehele (hand)hygiëne in het ziekenhuis. Ook bestaan er een speciale scrollmuizen die waterdicht zijn en makkelijk te desinfecteren zijn. Eigenlijk ook een must voor iedere instelling waar hygiënisch werken belangrijk is. Verschillende fabrikanten bieden medische toetsenborden en scrollmuizen aan. Deze zijn eenvoudig te vinden door te Googelen op ‘Medische toetsenborden’.

Bron