Het Máxima Medisch Centrum gebruikt lachgas bij de behandeling van kinderen

Op de SEH van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven gebruikt men sinds kort lachgas om angst, stress en pijn te verminderen bij gewonde kinderen.

Het MMC is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland waar kinderen op de seh en op de kinderafdeling lachgas kunnen krijgen.

Het uitgangspunt bij de inzet van lachgas is een pijnvrije, kindvriendelijke seh. “Kinderen ervaren vaak stress en angst als ze op de Spoedeisende Hulp komen”, aldus SEH-arts Lisette Mignot. “Een behandeling wordt hierdoor als een nare ervaring gezien.”

Voorheen was het niet mogelijk om op een eenvoudige manier een kind op de Spoedeisende Hulp pijnstilling te geven zonder infuus. “Hierdoor moesten we kinderen met bijvoorbeeld een wond of botbreuk soms laten opnemen voor een behandeling op de operatiekamer. Het enige alternatief voor kinderen was ‘even door de pijn heen bijten’. Wat weer zorgde voor extra stress en angst voor een medische ingreep.”

Lachgas is volgens Mignot een onschuldig middel dat wordt toegediend vanuit een apparaat met een mondkapje. Het werkt binnen enkele minuten en is na een paar seconden uitgewerkt. Het kind heeft weinig last van het lachgas. Mignot: “Het brengt je niet in slaap, maar angst- en pijnprikkels komen niet meer door. De meeste kinderen herinneren zich na de behandeling een prettig gevoel.”

Bron