Over 15 jaar 50% meer ouderen op de SEH na een val

Ouderen maken regelmatig een fatale val in of om hun huis. Het is opvallend dat de afgelopen twintig jaar het aantal dodelijke valpartijen is verdubbeld. Het CBS maakte deze week de cijfers bekend.In 1996 overleden nog 1605 mensen door een val. In 2014 is dat aantal bijna verdubbeld. De toename van het aantal dodelijke valpartijen komt voornamelijk door de vergrijzing. De voorspelling (berekend in 2012) is dat er in 2030 tussen de 5000 en 7500 doden vallen door valpartijen omdat er nog steeds ouderen bijkomen.

De verwachting is dat er over 15 jaar 50% meer ouderen op de SEH komen na een valpartij. Vergeleken met het aantal verkeersdoden sterven er vier keer zoveel mensen na een valpartij.

Stichting VeiligheidNL, een onafhankelijke stichting die zich inzet om de grootste veiligheidsproblemen in Nederland onder de aandacht te brengen en aan te pakken, is al jaren bezig met het valprobleem. Volgens de stichting komt het vallen vooral voor bij 65-plussers. Er is voor hen een speciale website over valpreventie met allerhande wetenschappelijk bewezen tips en tricks.

Bron : veiligheid.nl en trouw.nl