Mogelijk meer SEH behandelingen na zelfstandig stoppen medicatie door GGZ patienten

Ruim twee derde van de GGZ patienten stopt na opname in een GGZ instelling met medicatie.

Ongeveer zeventig procent van de patiënten in een GGZ-instelling is drie maanden na ontslag met één of meerdere medicijnen gestopt. Van hen stopt veertig procent met chronische medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, meldt Ypsilon.

De Universiteit van Utrecht deed onderzoek onder patiënten van vier GGZ-instellingen. Dat er zoveel mensen stoppen na ontslag komt volgens de onderzoekers omdat mensen in stabiele fases de ‘zo-nodig-medicatie’ links laten liggen. Ook spelen therapietrouw, medicatievoorraad en communicatieproblemen met de zorgverleners een rol.

Volgens Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter hebben de eerst genoemde oorzaken te maken met communicatieproblemen tussen patiënt en zorgverlener. Daarom hamert hij op een goede communicatie om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De onderzoekers onderzochten in totaal 1324 patiënten die na opname van minstens één week werden ontslagen. Het betrof patiënten die tussen 2006 en 2009 zijn opgenomen. Via instellingapotheken en zorgverzekeraar Achmea kregen zij informatie over het medicatiegebruik.

Door het niet meer innemen van medicatie kan er een verhoogde kans zijn op een behandeling op de SEH als patienten een psychische terugval krijgt en voor een somatisch screening wordt ingestuurd.

Bron