Kustwacht neemt SEH patiëntenvervoer over van Defensie

De kustwacht begint vanaf vandaag met het overnemen van het patiëntenvervoer van Defensie vanaf de Friese Waddeneilanden. Op 28 juli 2015 was te lezen op de NVSHV site dat het vervoer van SEH patienten vanaf de wadden door Defensie verzorgd zou gaan worden.

Na 1 maand is die taak overgedragen aan de kustwacht, zij beginnen vanaf vandaag met het overnemen van het patiëntenvervoer van Defensie vanaf de Friese Waddeneilanden.

Defensie Minister Jeanine Hennis-Plasschaert stelde de Tweede Kamer vandaag op de hoogte van deze tijdelijke regeling.

Het patiëntenvervoer gebeurde de afgelopen periode door Defensie, terwijl de krijgsmacht per 1 juli 2015 met deze taak zou stoppen. Door problemen bij de aanbesteding heeft de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân tot op heden geen vervanger kunnen vinden.

Zware belasting

Defensie stopt met het vervoer omdat het een zware belasting is voor de schaarse helikoptercapaciteit, terwijl het geen kerntaak is. Ook zijn de gebruikte Cougar- en NH90-helikopters relatief groot en zwaar voor de taak. Daarom is afgesproken de helikopters niet te laten landen op het dak van de ziekenhuizen in Groningen en Leeuwarden. In plaats daarvan landen zij op de luchthaven Eelde of de luchtmachtbasis Leeuwarden, waarna het laatste deel van het transport per ambulance plaatsvindt.

Lichtere helikopters

De kustwachthelikopters die patiënten nu gaan vervoeren, zijn door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in eerste instantie gecontracteerd voor search and rescue (SAR) taken boven de Noordzee en ruime binnenwateren. Zij zijn geschikt voor patiëntenvervoer en aanzienlijk lichter dan de Defensiehelikopters. De benodigde vlieguren passen in het bestaande contract. De afspraken gelden tot RAV Fryslân de aanbesteding heeft voltooid. Het betreft in beginsel een periode van 3 maanden, die indien nodig kan worden verlengd tot maximaal 1 jaar.

Kustwachtcentrum coördineert

De 2 kustwachthelikopters staan continu gereed voor SAR-taken vanaf de Rotterdamse Maasvlakte en Den Helder Airport. Het patiëntenvervoer wordt uitgevoerd vanaf Den Helder Airport. Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineert de inzet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt de kosten.

Winst

Deze tijdelijk regeling is winst voor zowel de regio als Defensie. Het patiëntenvervoer is gegarandeerd tot RAV Fryslân de aanbesteding heeft voltooid en Defensie kan de schaarse helikoptercapaciteit inzetten voor haar primaire taken. Daarnaast houdt de luchtmacht in de planning rekening met onder meer de bijdrage aan de NATO Response Forces (NRF), de snelle reactiemacht van het NAVO-bondgenootschap. Als de recente situatie nog lang zou duren zou deze planning in het gedrang kunnen komen.

19a)Dauphin 150513 Foto KNRM Mario Rentmeester

Bron Defensie , Heli kustwacht