Jaarlijks 500 gewonden door roltrapongelukken op de SEH in Nederland

Elk jaar belanden er 510 mensen op de spoedeisende hulp door een ongeval op een roltrap. In 9 van de 10 gevallen gaat het om een val van de roltrap, maar bij de rest van ongelukken raken mensen bekneld, stoten ze zich of snijden ze zich aan de roltrap.

RTL Nieuws deed navraag bij VeiligheidNL naar het aantal roltrapincidenten in Nederland na de schokkende ongelukken in China. In korte tijd zijn er in China vier ongelukken met roltrappen gebeurd.

Schokkende video
Vooral de video van de vrouw die opgeslokt werd door een roltrap, en dat niet overleefde, zorgde voor geschokte reacties. Ook een ander filmpje van een man die zijn voet verloor na een ongeluk in een roltrap, wakkerde de angst verder aan.

ZIE OOK: Schokkend beeld ongeluk China: roltrap slokt vrouw op

Op internet verschenen filmpjes van Chinezen die extreem voorzichtig roltrappen op en af stappen.

Technische oorzaken
Bij de meeste Nederlandse ongelukken gaat het om mensen die niet goed gebruik maken van de roltrap, aldus het Liftinstituut dat roltrappen inspecteert en onderzoek doet naar roltrapongevallen.

Toch gebeuren er ook in Nederland ongevallen door technische oorzaken. Hoeveel exact is niet te zeggen, maar in ieder geval heeft het Liftinstituut 27 ongevallen onderzocht. Daarvan hadden er 7 een technische oorzaak.

ZIE OOK: Weer zwaar ongeluk met roltrap in China: voet kwijt

Volgens het liftinstituut is het niet te verwachten dat een ongeluk zoals in China in Nederland zou gebeuren. In China zijn heel veel verouderde roltrappen en wordt er weinig gecontroleerd.

Europese normen schrijven veiligheidssystemen voor zoals luikcontactbeveiliging en tredebreukbeveiliging. Daarmee hadden de twee schokkende ongelukken in China kunnen worden voorkomen.

roltrap_0