Defensie blijft SEH patiënten van de Waddeneilanden vervoeren

Mensen die ziek worden op de Waddeneilanden, worden voorlopig nog met helikopters van de Luchtmacht naar het vasteland vervoerd. Defensie wilde de taak op 1 juli overdragen aan de ANWB, maar de rechter bepaalde vorige maand dat de aanbestedingsprocedure niet goed is gegaan. 

Totdat er een oplossing is gevonden, gaat Defensie gewoon door met het ziekenvervoer van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, schrijft het ministerie op zijn website.

Er is sinds het begin van de maand zelfs 36 keer een vlucht gemaakt. Het gemiddelde aantal vluchten ligt rond de 20. Maar er zijn veel vakantiegangers op de eilanden, zegt een woordvoerster van Defensie.

Wil stoppen

De Luchtmacht liet vorig jaar al weten dat het wil stoppen met patiëntenvervoer, omdat dat geen kerntaak van Defensie is. Vorige week werd bekend dat één van de twee Defensie-helikopters, de NH90, te zwaar is voor het dak van academisch ziekenhuis in Groningen.

De ambulancedienst in Friesland, de RAV Fryslân, gaat de komende tijd bekijken hoe het verder moet met het ziekenvervoer vanaf de Waddeneilanden.

zie hier de nieuwe heli van de luchtmacht

Bron : nos.nl