2e Kamer wil meer geld voor kleine SEH’s

Ziekenhuizen in krimpregio’s moeten snel geld krijgen om de spoedeisende hulp open te houden, dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag van minister Schippers.

 

Kleine ziekenhuizen zoals het Gemini in Den Helder en ZorgSaam in Terneuzen moeten direct een ‘beschikbaarheidbijdrage’ krijgen om hun eerste hulp en verloskundige afdeling in leven te houden, vinden CDA, PvdA, D66, SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks. De miljoenen zijn voorhanden, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die het geld beheert komt tot nu toe niet over de brug.

‘Vuist op tafel’
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft eind april toegezegd de NZa te manen uit te betalen, maar dat had ze al veel eerder moeten afdwingen vindt Hanke Bruins Slot van het CDA. ,,De minister wil dat iedere burger binnen 45 minuten acute zorg moet kunnen bereiken, dan moet ze dat ook regelen en bij de NZa met de vuisten op tafel slaan. Anders hebben we straks helemaal geen ziekenhuizen meer in die regio’s. Het water staat hen aan de lippen.”

Ziekenhuizen in krimpgebieden hebben moeite om het hoofd boven water te houden. ,,Als je 24 uur per dag en 7 dagen per week een volledig bemande spoedeisende hulp moet draaien voor een paar patiënten, kost dat veel te veel geld,” stelt een woordvoerder van het Gemini ziekenhuis in Den Helder. Inmiddels werkt de zorginstelling voor niet-acute zorg samen met het Medisch Centrum Alkmaar. Maar voor de spoedhulp is Alkmaar – zeker vanaf Texel – te ver weg.

Noodmaatregel
Om te voorkomen dat het ziekenhuis in Den Helder eind vorig jaar zou omvallen, hoestte zorgverzekeraar VGZ de beschikbaarheidbijdrage op. Precies zoals de Nederlandse Zorgautoriteit wil. Maar volgens Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is dit slechts een noodmaatregel: als Den Haag acute zorg binnen 45 minuten eist, dan moet zij dat ook betalen.

In Zeeland wacht ZorgSaam – niet uit de brand geholpen door zorgverzekeraars – met smart op de beschikbaarheidbijdrage (2,4 miljoen per jaar, met terugwerkende kracht vanaf 2012). Intussen kan het niet anders dan hard bezuinigen. 288 banen zijn inmiddels geschrapt.

Een woordvoerder van het ziekenhuis dat al 2 jaar verlies maakt: ,,Zonder extra geld voor de acute zorg weten we zeker dat het heel moeilijk wordt de boel open te houden. We kunnen niet eindeloos blijven snijden. Als je geen oncologie meer aanbiedt, halen andere specialisten zoals internisten het minimaal aantal behandelingen dat ze per jaar moeten doen niet.”

Lea Bouwmeester (PvdA): ,,Ziekenhuizen in krimpregio’s hebben recht op financiële hulp om acute zorg te garanderen, dan moeten ze die hulp ook krijgen.”

Bron : ad.nl