Tragedie in Nepal, SEH ziekenhuis verplaatst zich naar buiten vanwege naschokken aardbeving

Angst voor naschokken: ziekenhuizen behandelen patiënten op straat

Ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben zieken en gewonden naar buiten verplaatst na een serie naschokken. Patiënten zijn ondergebracht in tenten van ziekenhuislakens, of ze liggen op stretchers in de open lucht.

Voor de aardbeving was het al slecht gesteld met de gezondheidszorg in het arme land, de medische tekorten zijn er groot. Het ziekenhuis in Kathmandu kan de stroom gewonden niet aan. Artsen zeggen dat ze minstens duizend extra bedden nodig hebben.

Kinderen met meerdere verwondingen liggen op de stoffige vloeren, veel patiënten worden snel ontslagen. Honderden gewonden met gebroken en bloedige ledematen liggen voor het ziekenhuis onder zeilen terwijl familie drinkwater en voedsel voor ze probeert te regelen

Dodental blijft stijgen
Het dodental van de krachtige aardbeving die Nepal trof is inmiddels opgelopen tot meer dan 2500. Daarbij zitten ook de dodelijke slachtoffers uit Tibet, Bangladesh en India.

Veel inwoners durven hun huis niet meer in uit vrees voor nieuwe schokken en slapen daarom buiten. Zij krijgen naar verwachting te maken met hevige regenbuien, want de weersvoorspellingen zijn slecht.