Patient met budgetpolis krijgt vaak torenhoge rekening na ziekenhuisbehandeling

Patiënten met een budgetpolis moeten steeds vaker bijbetalen na een behandeling in het ziekenhuis. Ziekenhuizen signaleren een groeiend aantal gevallen waarin zij achteraf een rekening moeten sturen aan patiënten die onderverzekerd blijken te zijn. Dat meldt de NOS.

Steeds meer mensen kiezen voor een goedkope zorgpolis zonder zich te realiseren wat de gevolgen hiervan zijn. Verzekerden die voor een behandeling naar een ziekenhuis gaan die geen contract heeft afgesloten met hun zorgverzekeraar, worden steeds vaker onaangenaam verrast doordat er achteraf een hoge rekening van het ziekenhuis op de deurmat valt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bevestigt dat er een probleem is. ‘Die mensen slaan aan op een aantrekkelijke lage premie, maar realiseren zich niet goed wat de gevolgen kunnen zijn.’ De ziekenhuizen hebben te maken met een stroom aan vragen en boze telefoontjes van patiënten, waarvoor inmiddels noodmaatregelen worden genomen in de vorm van extra servicebalies en telefonische hulplijnen.

Volgens patiëntenfederatie NPCF klopt het dat veel mensen geen idee hebben waarvoor ze zijn verzekerd, maar hebben ziekenhuizen en zorgverzekeraars een gezamenlijke plicht om patiënten te wijzen op de risico’s die vastzitten aan een budgetpolis. Zorgverzekeraars Nederland zegt te werken aan verbeteringen om verzekerden actiever te informeren over de budgetpolis. Verzekeraars zijn daarnaast bezig met het ontwikkelen van een ICT-instrument waarmee ziekenhuizen kunnen zien wat voor polis een patiënt heeft.

© Nationale Zorggids