Nog steeds actueel : Aantal nieuwe besmettingen ebola neemt weer toe

Voor de tweede week op rij is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het ebolavirus in Sierra Leone, Liberia en Guinee gestegen. Dat heeft de WHO, de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, woensdag bekendgemaakt.

In totaal zijn 144 mensen vorige week besmet geraakt, waarvan 65 in Guinee en 76 in Sierra Leone. Twee weken geleden was dit nog 124. De cijfers zijn een tegenvaller voor de WHO. In januari leek er nog sprake te zijn van een dalende trend.

Veel wantrouwen

Hulporganisaties proberen het aantal besmettingen naar nul terug te brengen, bijvoorbeeld door voorlichting over een veilige manier van begraven en mogelijke behandelingen. Het doel is om iedereen die besmet is geraakt op te sporen. Dit is moeilijk, omdat er veel wantrouwen is tegen hulpverleners. Veel mensen zijn bang om naar een ebolakliniek te gaan.

Artsen zonder Grenzen waarschuwde de overheden en alle betrokken organisaties al eerder dat de bestrijding van ebola niet mag verslappen. ‘Eén nieuwe patiënt is genoeg om de uitbraak opnieuw te doen oplaaien’, aldus operationeel directeurBrice de la Vingne. ‘We kunnen niet achterover leunen totdat iedereen die mogelijk besmet is bekend is.’

Ruim 9000 doden

Sinds de uitbraak in maart zijn 22.859 mensen besmet geraakt. Daarvan zijn 9.162 mensen overleden. Ook hulpverleners worden geraakt. In totaal hebben 840 medewerkers het virus opgelopen. 488 mensen hebben dit niet overleefd. Wie wordt opgenomen in een behandelcentra, heeft 40% tot 47% kans om te overleven, aldus WHO.

 

fd.nl