Zelfs in Paramaribo minder vuurwerkslachtoffers op de SEH

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft tot nu toe zestien vuurwerkslachtoffers over de vloer gehad. Dit is een daling van tien in vergelijking met vorig jaar toen er 26 waren genoteerd. Het jongste slachtoffer is een jongetje van een jaar dat een oogletsel opliep. Er waren twee personen met iets ergere letsels aan het lichaam, waaronder een gebarsten oogkas en ernstige brandwonden.

Dat er een daling te consteren valt, stemt medisch-coördinator Fauzia Poese goed. Ze wil echter nog niet juichen, omdat er tot en met vrijdag nog vuurwerk mag worden afgeschoten. “Natuurlijk hopen we dat er niet meer bijkomen.” Ze noemt de inspanning van de brandweer en politie om de mensen bewust te maken van het gevaar van vuurwerk als belangrijke reden voor kleinere aantal slachtoffers.

De meeste ongelukken zijn gekomen door het afsteken van kunstvuurwerk. Opvallend is, zegt Poese, dat er geen noemenswaardige letsels als opengebarsten handen waren. Ze is er desondanks toch voorstander van dat knalvuurwerk, zoals de brandweer ook beveelt, wordt verboden. “Behalve dat het een last is voor de omgeving, kan dit soort vuurwerk ook heel gevaarlijk zijn.”

De slachtoffers met oogletsels zijn naar de oogarts doorverwezen voor verdere behandeling. Poese gaf de cijfers donderdag door bij een ontmoeting met de pers.