OUD en NIEUW in MCH Westeinde Den Haag 2014/2015, verslag van artsen en verpleegkundigen

De ‘nacht der nachten’ wordt het genoemd. Een deel van ons werkte deze nacht voor de tweede of derde keer in hun carrière op de SEH. Sommigen voor het eerst. Je kunt natuurlijk verwachten dat er veel patiënten met vuurwerkletsel en alcoholvergiftiging zullen komen, maar hoe dit er in de praktijk uitziet, merkten we direct rond een uur of 22.00 uur al. In de nachtdienst 2 extra verpleegkundigen en een extra SEH-arts, maar als je een al goed gevulde afdeling overneemt van de avondploeg, loop je al snel achter de feiten aan. Ondanks de drukte zijn patiënten niets tekort gekomen.

10 seconden voor 0.00 uur met z’n allen even snel de  koffiekamer in en aftellen: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3,2  … 1! GELUKKIG NIEUW JAAR! Een paar minuten vuurwerk kijken en weer verder!

Gedurende de nacht reden de ambulances af en aan en kwam er van alles binnenlopen. In totaal meer dan 70 patiënten … dat is ruim 3x zoveel als normaal. Volwassenen, maar ook kinderen,  met ontploft vuurwerk in hun hand, vuurpijlen in ogen en de nodige patiënten met een alcoholintoxicatie.  Daarnaast uiteraard nog ‘de gewone patiënt’,  twee reanimaties en een TPA-patiënt (acute stroke). De sfeer onderling in het team was supergoed. We hebben ons, op zijn Haags gezegd, de ‘pleuris’ gewerkt, gelachen en tussendoor ook nog even de fritespan aan gehad. Al met al een nacht om niet snel te vergeten.

Oud en nieuw in cijfers:

  • Op 1 januari hebben 181 patiënten de SEH bezocht
  • 28 patiënten zijn behandeld voor vuurwerk gerelateerd letsel, waarvan 3 opgenomen zijn vanwege ernstig handletsel
  • 9 patiënten zijn geobserveerd na een alcoholvergiftiging, jongste was 16
  • 5 patiënten werden gebracht met een rookintoxicatie waar 1 patiënt op de ICU beland is.

2577757