De reden van de SEH crisis in Engeland

Twitter wordt bedolven door berichten uit Engeland over een crisis op de SEH’s in hun land. Op alle afdelingen zou er sprake zijn van ‘overcrowding’ en onwerkbare situaties. In werkelijkheid is dat ook zo, maar waarom is dat dan? Het onderstaande bericht geeft nieuwe inzichten van het probleem.

Vorige week werden de SEH prestaties in Engeland breed uitgemeten in de media als voorbode van het begin van een winter crisis. In de eerste week van december  werden slechts 87,7% van de patienten binnen vier uur gezien. Dit is een grote daling in vergelijking met voorgaande jaren.Steeds meer patienten moeten wachten voordat er iemand voor hem of haar beschikbaar is.

Waarom gebeurt dit?

De meeste rapporten suggereren dat de crisis het gevolg is van ongekende aantallen patienten die de SEH bezoeken.  De National Health Service heeft niet eerder zo’n hoog aantal SEH bezoeken gezien.

Maar is dit waar? Hoewel het waar is dat er een geleidelijke en voorspelbare verhoging van de SEH bezoeken in de loop der jaren is geweest, in lijn met de groei van de bevolking, is er niet een plotselinge stijging van de bezoekersaantallen of een plotselinge verslechtering van de SEH te verklaren. Kijkend naar de publicatie door de NHS is het duidelijk geworden dat er veel  meer patienten  in de maanden juni en juli zijn geweest dan in de eerste week van december.Toen werd het doel wel gehaald om 92% van de patienten binnen 4 uur te zien.

Bijvoorbeeld in de week die eindigde op 22 juni 2014 waren er 298.955 patienten waarvan 93.6% binnen 4 uur werd gezien , in de week die eindigde op 20 juli 2014 waren er 298.711 patienten waarvan 92,2% de doelstelling van 4 uur haalden . Vergelijk dit met de “crisis” van eerste week van december, 286.429 patienten ; 87,7 % werd nog maar gezien binnen de 4 uurs norm.

Als SEH’s eerder meer patienten aankonden dan nu waarom zijn er dan opeens problemen ? De stelling dat er nu teveel patienten komen is niet juist.De patienten aantallen de schuld geven is makkelijk door de overheid om de eigen verantwoordelijkheid te verdoezelen.  Gebrek aan capaciteit in ziekenhuizen om met de toename van het aantal zieke mensen om te gaan.

Het is belangrijk om het onderscheid tussen SEH patienten en ziekenhuisopnames te maken. Ziekenhuisopnames zijn gegroeid , sneller dan de populatie groei en in de eerste week van december werden 110.000 patienten opgenomen, een van de hoogste aantallen ooit. Achterliggende redenen hiervoor zijn onduidelijk. Wanneer opnames in het beddenhuis groeien stijgt de druk op de SEH om de 4 uurs norm te handhaven.Dit komt niet omdat patienten zieker zijn dan voorheen en meer artsen nodig zijn. De verplaatsing van de SEH patient naar de verpleegafdeling  ondervind vertraging en veroorzaakt stagnatie  op de SEH. Dit blijkt uit het aantal patienten die 4 tot 12 uur op de SEH wachten voordat er een bed vrij is in het beddenhuis. In de eerste week van december waren er 7760 patienten die liggend op brancards lagen te wachten, het hoogste aantal sinds de metingen waren begonnen.

Als patient wachtend op een brancard is misschien het meest alarmerende in termen van menselijke kosten. Stel je eens voor ziek te zijn en een ziekenhuisopname nodig te moeten hebben, maar al liggend in de gang te moeten wachten voor opname.Dit is een van de meest onveilige plaatsen op de SEH.

Het SEH personeel kan de patient minder bewaken en de verzorging is beperkt in vergelijking met een gewone ziekenhuisafdeling.

 

Dr Cliff Mann, voorzitter van het College van Emergency Medicine en SEH arts in het Taunton en Somerset Ziekenhuis, vertelde BBC Radio 4’s World At One:

Er is een echte druk op bedden :ontzettend veel patiënten worden langer dan ze zouden moeten zijn op de SEH gehouden om in het ziekenhuis te worden opgenomen..

Een onderzoek door de Health Foundation en Nuffield  in de winter 2012/13 crisis heeft bewijs gevonden dat het  gebrek aan beschikbaarheid van de intramurale bedden de toegenomen wachttijden voor alle patiënten op de SEH vergroot.

 

Gebrek aan bedden is te danken aan de algehele reductie van ziekenhuisbedden en vertraagde ontslagen uit het ziekenhuis. De huidige hoge bedbezettingstarieven zijn een indicator om bedden bezet te houden

Vertraagde ontslagen voor oktober (laatste beschikbare) waren op hun hoogste sinds deze gegevensverzameling in 2010 zijn gestart.

Dit wordt veroorzaakt door de drastische bezuinigingen op sociale diensten wat  leidt tot vertraging bij het regelen van pakketten van zorg voor patiënten om hen te ondersteunen wanneer ze uit het ziekenhuis komen.

 

De druk op de SEH is ook groot  omdat de SEH haar capaciteit niet heeft aangepast aan de bevolkingsgroei. Dit heeft geleid tot crowding op de SEH’s met een directe impact op de kwaliteit van zorg voor patiënten en de prestaties ten opzichte van de doelstelling van vier uur. Onderzoek schat dat er extra 25 SEH’s nodig zouden zijn om aan de toegenomen vraag van de groei van de bevolking te voldoen sinds 2003. Echter is het aantal SEH’s met 8% sinds 2003 afgenomen en worden een aantal SEH afdelingen nog steeds volgens planning gesloten ondanks de crisis. (zie North West London SEH vertragingen).

 

Wat is de verantwoordelijkheid van de regering voor dit probleem ?

Het lijkt dat ondanks alle plannen, al het geld, en al het harde werk van het NHS personeel, deze winter zal afhangen van factoren buiten ieders controle.

Maar de crisis was voorspelbaar en had moeten worden gepland. De veranderende demografie en de stijgende opnames zijn bekend over jaren. De interactie tussen de sociale diensten (zoals  wijkverpleging) en vertraagde ontslagen uit ziekenhuizen is eveneens goed begrepen. De oplossing is een goede planning en investeringen in de NHS en sociale diensten. De overheid moet hiervoor verantwoordelijk zijn. In plaats daarvan heeft het gebracht een top-down NHS reorganisatie wat niemand wilde en wat heeft geleid tot desorganisatie van de gezondheidszorg en een gedwongen 20 miljard Pond “efficiency besparingen” in de afgelopen 5 jaar en een toekomstige 30 miljard Pond extra bezuiniging.. Ziekenhuis, gemeenschap, huisarts, geestelijke gezondheidszorg en sociale zorg budgetten zijn allemaal gekort. Ondanks alle retoriek is er geen serieuze investering in de gemeenschap en alternatieven voor ziekenhuiszorg geweest.

De 700 miljoen Pond ‘winter crisis financiering “van de regering is te weinig, te laat. Het is bedoeld om politieke verlegenheid te voorkomen in de aanloop naar de verkiezingen. Waarschijnlijk heeft het niet veel invloed op de patiënten of personeel op de SEH’s deze winter…….

Lees hier het originele bericht