Zweeds onderzoek:Drukte spoedeisende hulp kan worden voorspeld met websitebezoek

Zweedse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen het bezoeken van een website voor medische hulp en het aantal mensen dat vervolgens de spoedeisende hulp bezoekt. Het rekenmodel kan gebruikt worden om de drukte in het ziekenhuis te voorspellen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Karolinska Institutet uit Stockholm. Zij keken of de drukte op de spoedeisende hulp in Zweedse ziekenhuizen voorspeld kan worden op basis van de aantallen bezoekers van de Stockholm Health Care Guide-website. Deze site is in het leven geroepen om mensen van medische informatie te voorzien. De hypothese van de wetenschappers was dat mensen eerst informatie opzoeken voordat zij de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis bezoeken.

Om hun hypothese te testen werd een statistisch model opgesteld die werd losgelaten op een dataset met websitebezoek en drukte op de spoedeisende hulp van participerende ziekenhuizen in Zweden. In een latere fase werd het rekenkundige model gebruik om op basis van het aantal bezoekers op de Stockholm Health Care Guide de drukte in ziekenhuizen te voorspellen.

Uit het onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen websitebezoek en ziekenhuisdrukte. Volgens de wetenschappers is het opgestelde model bruikbaar om de drukte op de spoedeisende hulp te voorspellen. Onduidelijk is echter in hoeverre het gevonden verband toepasbaar is in andere landen. Het model is niet extern gevalideerd. Daarnaast ging het om een retrospectief onderzoek waarbij met de vastgestelde verbanden alleen correlaties aangetoond kunnen worden en geen causaliteit.

tweakers.net