Sluiting SEH’s ter discussie

Beste leden van de NVSHV,

Momenteel volop in de media: de sluiting van een aantal SEH’s.

De zorgverzekeraars overwegen het aantal SEH’s in Nederland flink te reduceren. De verzekeraars brengen dit onder het mom van kwaliteit. “Er zitten verschillen in kwaliteit tussen verschillende ziekenhuizen op het gebied van complexe spoedeisende hulp en we vinden dat u in de toekomst direct terecht moet komen in het beste ziekenhuis.”

De complexe zorg beslaat echter een klein deel van de acute zorg. Volgens de NVSHV zijn er op het gebied van acute basiszorg, geen slechte ziekenhuizen meer. Sinds het ‘rapport Breedveld’ en de veld-bezoeken van de IGZ heeft iedere SEH in Nederland zijn zaken goed op orde.

Sluiting van SEH’s heeft te maken met geld. De vraag is of een ziekenhuis zonder SEH nog wel bestaansrecht heeft. De tijd dat acute patiënten direct opgenomen werden op een verpleegafdeling zonder deskundig personeel en zonder directe screeningsmogelijkheden ligt ver achter ons en dat moeten we ook niet meer willen. Dat is slechte zorg, die levens kan kosten! Bezuinigen kan ook op andere manieren, denk aan integratie met huisartsenposten, eerstelijnstarieven voor aanlopers, inzet van SEH-verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten voor acute basiszorg.

Breek niet de expertise af, die in jaren is opgebouwd, maar zoek naar andere (vernieuwende) mogelijkheden en betrek daarbij het échte werkveld!

Frans de Voeght MHA  , Voorzitter NVSHV

Lees hier meer over dit onderwerp in de nieuwsbrief van de NVSHV

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.