Onderzoek naar drukte op de Spoedeisende Hulpafdelingen

Momenteel wordt in den lande discussie gevoerd over concentratie van de complexe spoedeisende zorg en sluiting van SpoedEisende Hulp (SEH) afdelingen (Persberichten Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), 2012).
De NVZ wijst erop dat de visie over spoedeisende en acute zorg van ZN ondoordacht is: de gevolgen van het ZN standpunt zijn onvoldoende in kaart gebracht.
Een van de mogelijke gevolgen van het sluiten van SEH-afdelingen is ‘crowding’’.
Crowding betekent: de vraag naar SEH-hulp overstijgt de SEH-capaciteit.
 
Crowding ontstaat bijvoorbeeld door vergrijzing van de bevolking, en veranderde en toenemende zorgvraag. Het kan worden verminderd door de doorstroom op de SEH-afdelingen te bevorderen, door integratie met huisartsenpost of implementatie van acute-opnameafdelingen. Dit effect wordt echter teniet gedaan wanneer men door sluiting van SEH-afdelingen crowding juist weer bevordert.

De veranderingen binnen de acute zorg zullen mogelijk invloed gaan hebben op de wachttijden en de verblijftijden van patiënten op de SEH.
In opdracht van de NVSHV wordt binnenkort wetenschappelijk onderzoek gestart naar crowding op de SEH-afdelingen in Nederland.
 
In een nulmeting zal in kaart worden gebracht hoe de situatie nu is; een soortgelijke meting zal over drie jaar nog een keer plaatsvinden.
Managers van alle SEH-afdelingen ontvangen deze week een vragenlijst. De gegevens daaruit worden anoniem verwerkt: het doel van het onderzoek is een algemene indruk te krijgen van de mate van crowding op de Nederlandse SEH-afdelingen en dit over drie jaar te kunnen vergelijken met de situatie die dan ontstaan is.

Lees hier het persbericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.