Rapport Ziekenhuizen goed op weg met implementatie normen voor afdelingen SEH

Zeer recent heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gerapporteerd over de kwaliteitsverbeteringen die de onderzochte ziekenhuizen hebben doorgevoerd op het gebeid van de SEH. Eind 2010 verscheen het rapport Vanuit een stevige basis, waarin een kwaliteitsondergrens werd vastgesteld voor de afdeling SEH.  In dit laatste rapport werden kwalificatie-eisen beschreven voor bijvoorbeeld zowel de SEH-arts, alsook de SEH-verpleegkundige. De IGZ constateert in haar rapport van januari 2012 dat de opleidingen voor beide groepen zijn geprofessionaliseerd en dat daarmee veel aandacht is besteed aan de medisch inhoudelijke ontwikkelingen op de SEH. Zo constateerde de IGZ dat op alle onderzochte SEH’s (op een ziekenhuis na) SEH-verpleegkundigen werkzaam zijn die beschikken over de vereiste competenties. Waar dit niet het geval was, heeft het ziekenhuis besloten de SEH op te heffen en te herinrichten als afdeling Acute Zorg. Op nagenoeg elke SEH, zo schrijft de IGZ, zijn verpleegkundigen werkzaam die in het bezit zijn van de opleiding tot SEH-verpleegkundige, de Trauma Nursing Core Course (TNCC) en veelal ook in het bezit zijn van de Emergency Nursing Pediatric Course (ENPC). In haar nabeschouwing (pagina 25 van het rapport) constateert de IGZ dat sinds het uitkomen van het VWS-rapport Vanuit een stevige basis de afdelingen SEH in Nederland voortvarend aan de slag gegaan zijn om zo snel mogelijk aan de normen van het rapport te voldoen. Toch zijn er ook nog de nodige verbeteringen te realiseren. Het bestuur van de NVSHV onderzoekt momenteel op welke wijze zijn in haar beleid ondersteunend kan zijn naar een verdere verbetering van de kwaliteitszorg op de SEH.

Lees hier verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.