Aanpak alcoholprobleem op de SEH

Een mooi praktijkvoorbeeld:

Alcohol Screening & Kortdurende interventie op de SEH

In 2010 is het MC Haaglanden, locatie Westeinde, op de SEH een pilotproject gestart met als doel het terugdringen van het aantal probleemdrinkers in Nederland. Om deze doelstelling te realiseren worden alle patiënten van 18 jaar of ouder op overmatig alcoholgebruik gescreend. Patiënten die overmatig alcohol drinken wordt een kort advies gegeven minder alcohol te nuttigen. Ook ontvangen zij een patiëntenfolder. Brijder verslavingszorg wordt ingeschakeld bij alcohol afhankelijkheid. Ook huisartsen in de regio zijn geïnformeerd. In de ontslagbrief van de patiënt wordt de AUDIT-C score vermeld.
De verpleegkundigen en artsen op de SEH zijn zeer tevreden over de resultaten van het pilotproject. Vroegsignalering en kortdurende interventies bij overmatig alcoholgebruik maakt nu standaard onderdeel uit van het reguliere proces op de SEH. Momenteel wordt gewerkt aan verdere inbedding en het aanpakken van de knelpunten.
Wilt u ook aan de slag, dan kunt u contact opnemen met MC Haaglanden (Angelique van Gaalen, email: a.van.gaalen@mchaaglanden.nl).

Daarnaast heeft het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) een aantal materialen ontwikkeld die u zouden kunnen helpen bij het opzetten van een project om vroegsignalering en kortdurende interventies op uw afdeling te implementeren. Deze materialen zijn via deze website of website van het PVA (www.vroegsignaleringalcohol.nl) te downloaden. Heeft u vragen of  advies nodig dan kunt u ook contact opnemen met Dr. Miranda Laurant (IQ healthcare, UMC St Radboud, email: m.laurant@iq.umcn.nl) of met Drs. Erica van der Schrieck-de Loos (CBO; email: e.vanderschrieck@cbo.nl)

De multidisciplinaire richtlijn “Stoornissen in het gebruik van alcohol” kunt u downloaden via http://www.ggzrichtlijnen.nl/uploaded/docs/12706-Richtlijn%20Alcohol.pdf

Lees hier het eindverslag van het PVA pilotproject gehouden op de SEH van het MCH Westeinde.

Lees hier een factsheet  alcohol screening en korte interventies op de SEH

Lees hier meer over de toolbox vroegsignalering en kortdurende interventies problematisch alcoholgebruik

NVSHV onderschrijft de doelstellingen van het PVA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.