Pilotfase NTS voorbij

NTS organisatie

De Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV), Ambulancezorg Nederland (AZN) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werken sinds 2005 samen aan de ontwikkeling van één standaard voor triage in de keten voor acute zorg. Vanaf 1 juli dit jaar is de Nederlandse Triage Standaard (NTS) de pilotfase ontgroeid. De deelnemende partijen hebben op basis van het succes van de pilot de intentie uitgesproken om de samenwerking te continueren. Naar verwachting is er binnen enkele maanden een structurele organisatie voor de NTS, en zullen ook de licentiekosten bekend zijn.

Implementatiewijzer

De ervaringen uit de negen pilotregio’s zijn ook gebruikt voor het ontwikkelen van een implementatiewijzer. In deze implementatiewijzer zijn de ervaringen die van belang zijn voor toekomstige NTS gebruikers beschreven. De implementatiewijzer is eind september 2011 beschikbaar via www.de-nts.nl.

ICT
Drie leveranciers hebben voor hun applicatie inmiddels het NTS-keurmerk verkregen: Labelsoft, Semlab en Topicus. Meerdere softwareleveranciers zijn geïnteresseerd in het bouwen van een applicatie voor de NTS.

Redactieraad

Beheer en onderhoud van de NTS is de verantwoordelijkheid van de redactieraad. Hierin zitten vertegenwoordigers van het NHG, AZN, de NVHSV en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en GGZ Nederland.
De redactieraad beheert de NTS aan de hand van de stand van de wetenschap en ervaringen met de NTS door deze voortdurend te actualiseren. Heeft u vragen of opmerkingen over de inhoud van de NTS? Ga naar www.de-nts.nl ‘In de praktijk’ ‘Veel gestelde vragen’.

Triageplus

De NTS-redactieraad organiseert een werkconferentie om een standaard op te stellen voor ‘Triageplus’. Triageplus is een richtlijn met adviezen voor aanvullend onderzoek gekoppeld aan de uitkomst van de triage. Op basis van urgentie en zorgprobleem – ingangsklacht – kan de wachttijd simpelweg efficiënter worden benut. Veel ziekenhuizen kennen lokale protocollen en werkafspraken. Landelijk bestaat er echter weinig eenduidigheid en consensus over. Dat kan beter. Op basis van de uitkomst van de werkconferentie, waaraan gebruikers van MTS, ESI en NTS meewerken, zal eind dit jaar de eerste versie van NTS-Triageplus beschikbaar zijn, zodat met de NTS de werkprocessen op de SEH nog beter gestroomlijnd worden.

Waar wordt NTS gebruikt?

Naast de organisaties in de 9 pilotregio zijn ook de huisartsenposten Den Helder, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Hengelo en Oldenzaal gestart met de digitale ketenrichtlijn voor triage.
Het NHG heeft de Nederlandse Triage Standaard integraal verwerkt in de nieuwe NHG-TriageWijzer. Hierdoor is de NTS dè triagestandaard voor de huisartsenposten en de dagpraktijken huisartsen.
Meer informatie vindt u op de website www.de-nts.nl. Daar is ook de mogelijkheid om u te abonneren op de nieuwsbrief, zodat u op de hoogte blijft van de laatste stand van zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.