Conceptrichtlijn ‘Vooraankondiging en Overdracht van ambulance naar SEH’gereed

De conceptrichtlijn ‘Vooraankondiging en Overdracht van ambulance naar SEH’ ligt ter becommentariëring bij de NVSHV. De richtlijn geeft aanbevelingen over de vooraankondiging en overdracht van patiënten die overgaan van de prehospitale ambulancezorg naar de SEH. De richtlijn dient als onderbouwing voor het protocol ‘Vooraankondiging en Overdracht’ uit het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA 5.22) en het Landelijk Protocol Spoedeisende Hulp (LPSEH 1.12).

Overdracht van ambulance naar SEH wordt beschouwd als een risicovol moment, waarbij de continuïteit en kwaliteit van zorg in het geding kunnen komen door risico op informatieverlies en overdracht van verkeerde informatie. Om de risico’s te reduceren is één eenduidige methodiek voor de vooraankondiging en overdracht, van groot belang. Een middel om te komen tot een eenduidige methodiek voor vooraankondiging en overdracht is een ketenrichtlijn, met als afgeleide een ketenprotocol.

Eén van de aanbevelingen uit de richtlijn is dat de DeMIST-methodiek moet worden opgenomen in het protocol vooraankondiging en overdracht voor ambulance en spoedeisende hulp, ondanks dat wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt van DeMIST-methodiek (Demographic information, Mechanism of injury, Injuries sustained, Symptoms and signs, Treatment given).

Andere ketenbrede protocollen die nog ontwikkeld worden, zijn: ‘Acuut Coronair Syndroom en ‘Septische Shock’.

Meer over het project ‘Ketenbrede Landelijke Protocollen Spoedzorg’ op het Landelijk Congres NVSHV van 29 maart a.s. Remco Ebben, onderzoeker en promovendus Lectoraat Acute Intensieve Zorg, gaat tijdens zijn presentatie in op de ontwikkeling van het ketenprotocol ‘Vooraankondiging en Overdracht’. Daarnaast geeft hij antwoord op de vraag welke methodieken voor aankondiging en overdracht er internationaal beschreven zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.