Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

V&VN (Verplegenden en Verzorgenden Nederland) en de NVSHV hebben gezamenlijk de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld ontwikkeld. De Meldcode legt uit wat kindermishandeling en huiselijk geweld betekenen en beschrijft de stappen die je moet zetten bij vermoedens van mishandeling of geweld.

Als SEH-verpleegkundige heb niet alleen te maken met de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld, maar ook met de meldcode van het ziekenhuis waar je werkzaam bent. Verwacht mag worden dat deze meldcodes goed op elkaar aansluiten, omdat ze beide op dezelfde wet en op hetzelfde basismodel zijn gebaseerd. De algemene normen van de Meldcode moeten dus op ziekenhuisniveau concreet gemaakt worden door de meldcode van het ziekenhuis.

Zo staat bijvoorbeeld in de Meldcode dat overleg met een collega bij het zetten van een aantal stappen is vereist. In de ziekenhuiscode kan worden aangegeven met welke functionaris je als SEH-verpleegkundige binnen het ziekenhuis overleg voert.

Jaarlijks zijn meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling.

Lees hier het stappenplan Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Een samenvatting is hier te lezen.

Het protocol is ook geplaatst bij downloads ‘ niet leden ‘.

                   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.