Van de bestuurstafel: TROTS

In September ben ik met een aantal collega’s uit Nederland naar het congres van onze Amerikaanse zusterorganisatie (ENA. Emergency Nurses Organisation) geweest. De ENA bestaat in 2010, 40 jaar en hoopt dit jaar haar 40.000ste lid te mogen begroeten. Het congres werd gehouden in San Antonio, Texas, begon op woensdag en eindigde op zaterdagmiddag. Alle medische en verpleegkundige items waren van een kwalitatief hoogwaardig niveau. Ook algemene presentaties: een voetbalspeler uit de hoogste divisie kwam bijvoorbeeld vertellen over ‘fearless leadership’. Een geregisseerd congres: diverse filmpjes over het beroep van SEH-verpleegkundige waarbij de deelnemers bijna tranen in de ogen gekregen. De Amerikaanse collega’s zijn trots op hun beroep en dragen dit ook uit. Natuurlijk heb ik weinig zelfreflexie gezien; een aantal verhalen over agressie en beveiliging, maar geen woord over wachttijden en problematiek van onverzekerden. In Nederland heerst de opvatting ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Maar … konden wij maar iets van die trots overnemen. Ik sta nog vaak met mijn ‘voeten in de modder’ en nog steeds vind ik ons vak het mooiste van de wereld! Laten wij met z’n allen wat meer van die trots uitdragen en minder de nadruk leggen op de zaken die niet goed gaan. Het NVSHV-congres van 2011 staat in het teken van ‘huidige kansen en toekomstige mogelijkheden’ en wil de weg vrijmaken voor meer positiviteit op de werkvloer. Geef gehoor aan de ‘call for abstracts’ elders op de site. Overigens op dit congres NVSHV-lid Christien van der Linden met een posterpresentatie; haar onderzoek over de ‘Low Care Unit’ is verschenen in het Amerikaanse Journal of Emergency Nursing (Juli 2010). In de volgende Triage meer over het ENA-congres.

Helaas heeft het bestuur alweer afscheid moeten nemen van Hermien ten Bolscher; zij is niet meer werkzaam op de SEH. Wél ben ik verheugd jullie te kunnen melden dat twee SEH-verpleegkundigen als aspirant-leden aan het bestuur zijn toegevoegd: Arieke Knook (Breda) en Sandra Willemsen (Sneek). Een lang gekoesterde wens van mij, meer evenwicht in het bestuur tussen management en werkvloer, is daarmee in vervulling gegaan.

Tenslotte: Elders op de site staat een oproep voor foto’s en filmpjes van jullie eigen afdelingen. Jullie mogen op de website (gratis) reclame maken voor je eigen werkplek. (Voor werving op de site moet nog wel betaald worden.) Laat heel Nederland zien waar de jullie goed in zijn.

Een trotse voorzitter,

Frans de Voeght MHA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.