Meer geweld tegen verpleegkundigen

Verpleegkundigen krijgen steeds vaker te maken met fysiek of verbaal geweld. Dat blijkt uit een enquête die de Consumentenbond heeft gehouden onder 406 verpleegkundigen, waarvan de resultaten op 20 oktober bekend werden.

Ruim de helft van de respondenten heeft in de eerste zes maanden van dit jaar met agressie te maken gehad, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste verpleegkundigen melden het incident aan hun werkgever, maar bijna 29 procent van de incidenten wordt niet gemeld. Aangifte bij de politie wordt zelden gedaan, aldus de bond.

Zeker 8 procent van de ondervraagden zegt te stoppen met het werk als gevolg van geweld.

Agressie op de SEH

In 2010 hebben zich op vier SEH-afdelingen incidenten voorgedaan en is het personeel agressief benaderd. De landelijke en regionale pers besteden veel aandacht aan de incidenten. Ook op de Spoedeisende Hulp worden niet alle incidenten gemeld.

Standpunt NVSHV

De NVSHV vindt dat artsen en verpleegkundigen na een bedreiging aangifte moeten kunnen doen onder de naam van hun werkgever. “Bij een aangifte staat nu de volledige naam van de aangever vermeld. Daders kunnen er zo vrij makkelijk achter komen waar de aangever woont, met alle mogelijke gevolgen van dien”, zegt NVSHV-voorzitter Frans de Voeght. “Het is daarom beter om de aangifte te doen onder de naam van de werkgever.”

Bang

Frans de Voeght kan zich voorstellen dat medisch en verpleegkundig personeel bang is om aangifte te doen onder de eigen naam, maar vindt aangifte wel nodig. “Op de SEH is het personeel veel gewend. Van een scheldkanonnade kijkt niemand meer op, maar een doodsbedreiging gaat over elke grens.” Een opmerking als: “Ik wacht je op” gaat de NVSHV dan ook veel te ver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.