Eigen bijdrage spoedzorg schrikt af

Onderzoekers van het NIVEL(Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg)stellen dat de toeloop bij de SpoedEisende Hulp (SEH) zal afnemen als onterechte bezoekers daarvoor moeten betalen. Het gebruik van spoedzorg zal de komende jaren, bij ongewijzigd beleid, de komende jaren met 6.8% stijgen. Eén van de mogelijkheden om dit voorkomen is om het aantal zogenoemde ‘onterechte zelfverwijders’ te verminderen door hen te laten betalen voor hun bezoek aan de SEH. Uit het onderzoek blijkt dat hoe meer mensen moeten gaan betalen, des te minder ze naar de SEH zullen gaan.

De NVSHV denkt dat een eigen bijdrage voor spoedzorg niet gaat werken: Wie bepaalt achteraf of een bezoek terecht was of niet? Spoedzorg moet voor iedereen toegankelijk blijven. Een systeem dat uitstel en/of afstel bevordert kan op termijn veel duurder uitpakken. Triage ‘aan de poort’ is een oplossing, maar ook valt te denken aan een vast tarief voor basiszorg.
Effectieve inzet van verpleegkundigen (bijvoorbeeld nurse practitioners) op een SEH/spoedpost zou ook kostenreducerend werken: niet iedereen hoeft door een arts gezien te worden.

Bekijk hier het onderzoeksrapport van NIVEL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.