NVSHV: SEH’s sluiten slecht idee

De NVSHV vindt het bezuinigingsvoorstel van de overheid veertig SEH afdelingen van de honderd te sluiten te drastisch en kort door de bocht. De beschikbaarheid van de spoedeisende hulp komt daardoor in gevaar en er is onvoldoende nagedacht waar zelfverwijzers dan wel terecht kunnen.

 In de praktijk blijkt het niet makkelijk mensen van de SEH weg te sturen naar de huisarts. Momenteel is bij de huisartsen onvoldoende capaciteit aanwezig om alle ‘zelfverwijzers’ te zien en bovendien zullen zij meer geld vragen voor het werken in de avond-, nacht- en weekenduren.

Daarnaast is het volgens de NVSHV niet wenselijk dat er grote SEH ‘fabrieken’ worden gevormd. Frans de Voeght, voorzitter NVSHV zei dat in het programma ‘De Praktijk’ op Radio 1.

De vereniging pleit voor meer samenwerking tussen huisartsenposten en ziekenhuizen, maar ook voor betere afspraken tussen ziekenhuizen onderling: moeten alle SEH’s in de ‘off hours’ hun deuren openhouden of is concentratie van zorg mogelijk zonder dat daarbij de beschikbaarheid/bereikbaarheid in gevaar komt. Verder vindt de NVSHV dat er meer taken aan verpleegkundigen moeten worden overgelaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.