RTLNieuws : Veel SEH-verpleegkundigen ervaren de werkdruk als te hoog

RTLNieuws item over volle SEH’s en hoge werkdruk van de verpleegkundigen.


( Met video )  Uren in de wachtkamer met je ernstig zieke baby van drie maanden, ambulancemedewerkers die met patiënten op de gang moeten wachten: er zijn landelijk grote problemen op de spoedeisende hulp. “We wonen hier in Nederland, maar dit is toch geen zorg meer?”, zegt een verpleegkundige.

Wie de afgelopen jaren met spoed naar het ziekenhuis moest, is het vast opgevallen: overvolle wachtruimtes, lange wachttijden. Op veel plekken in Nederland is een groot tekort aan verpleegkundigen, terwijl de stroom patiënten alleen maar toeneemt. Vooral ouderen die langer thuis blijven wonen, komen vaker op de spoedeisende hulp. In tien jaar tijd is het aantal 65-plussers dat na een val op de SEH belandt, met 40 procent gestegen.

Hectisch

Almar van Lohuizen kwam vorig jaar met zijn drie maanden oude dochter het ziekenhuis van Harderwijk binnen. “In het begin was het vrij hectisch allemaal”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij dacht dat ze snel geholpen zouden worden. Zijn dochter bleek ernstig ziek en had uitdrogingsverschijnselen.

Maar hij moest netjes op zijn beurt wachten. Uiteindelijk kwam het allemaal goed, maar: “Voor ongeruste ouders, met een kind van drie maanden, is twee uur wachten heel erg lang.”

‘Het loopt de spuigaten uit’

“Ik maak mij zorgen”, zegt Inge de Jong, een verpleegkundige van de afdeling Spoedeisend Hulp tegen RTL Nieuws. “Vooral om de patiënt. Mensen zitten vaak in de wachtkamer, drie, soms vier uur lang. Op een houten stoel. Ze zijn dan wel gezien door een collega, maar wie houdt ze daarna in de gaten? Mensen liggen in de gang, met pijn, zijn benauwd. Ik wil met liefde voor al die patiënten zorgen, maar het wordt gewoon te veel. De druk is gewoon enorm. Het loopt de spuigaten uit.”

De Jong werkt al twaalf jaar als verpleegkundige, maar zo erg heeft ze het nog nooit gezien, vertelt ze. Ze werkt in een ziekenhuis in Breda, maar de problemen spelen overal in Nederland. Verpleegkundigen vrezen voor de toekomst, want met een tekort aan gespecialiseerd personeel raken wachtkamers overvol en is de werkdruk bijna niet meer vol te houden. “Met sommige diensten denk ik, ik kijk om me heen, we wonen hier in Nederland, maar dit is toch geen zorg meer?”

Alle ballen in de lucht

“We zien in het hele land dat spoedeisende hulpen overvol zijn”, zegt ook Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Maar een kant-en-klare oplossing is er niet. “We proberen met veel kracht en inspanning om alle ballen de lucht in te houden.” Ze stelt voor om de wijkverpleegkundigen een grotere rol te laten spelen in de zorg voor ouderen. Die zouden ouderen thuis kunnen begeleiden. Ook moeten er meer bedden in verpleegtehuizen komen.

Tot die tijd is het hollen of stilstaan op bijna elke spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Verpleegkundige Inge de Jong houdt best van wat hectiek, daar is ze spoedeisendehulpverpleegkundige voor geworden, maar dit gaat te ver. “Bijna iedere dienst moet je er vol tegenaan”, zegt ze.

“Eten doen we niet. Koffiedrinken doen we niet. Ik kan niet eens naar de wc. We hollen gewoon acht en een half uur lang. Ze komen maar binnen. De wachtkamer loopt vol. Mensen van de ambulance staan op de gang te wachten tot er een verpleegkundige is die voor de patiënt kan zorgen. We proberen zo goed mogelijk te werken, maar op een gegeven moment is het gewoon op.”

Bron