Werknemers in de zorg voelen hoogste werkdruk

Werknemers in de zorg ervaren verreweg de hoogste werkdruk. Ook voelen ze weinig vrijheid om hun werk naar eigen inzicht in te richten.

Ruim de helft van de medewerkers in de gezondheids- en welzijnszorg zegt vaak “heel veel werk” te moeten verzetten. Daarnaast zegt 43 procent vaak “erg snel” zijn werk te moeten doen, en 35 procent moet geregeld “extra hard” werken. De percentages zijn in alle andere sectoren veel lager, zeggen de onderzoekers.

Er werken 1,2 miljoen mensen in de gezondheids- en welzijnszorgsector. Bijna een half miljoen daarvan werken in ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en huisartsenpraktijken. 680.000 mensen werken in de verzorging en welzijn: verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kinderopvang. Het leeuwendeel, meer dan acht op de tien, van de medewerkers is vrouw.

Weinig autonomie

De onderzoekers zien de hoge werkdruk niet als belangrijkste probleem. Maar gekoppeld aan het feit dat ze weinig zelf kunnen invullen in hun werk wordt die druk wel risicovol. De beperkte autonomie in deze sector is daarmee een groot nadeel. Vooral in de gezondheidssector zeggen veel werknemers dat ze vaak geen eigen besluiten kunnen nemen of hun werktempo niet zelf kunnen bepalen.

Opvallend is verder dat meer dan een kwart van de werknemers in de sector het werk emotioneel veeleisend vindt. Dat is ruim twee keer zo vaak als gemiddeld.

Bron