Verkeerd ziekenhuis gekozen ? 450 euro betalen! Voor een SEH bezoek geld dit niet ….

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar niet als het gaat om de budgetpolis. Volgens het AD moesten vorig jaar 13.766 mensen bijbetalen voor hun behandeling in het ziekenhuis. Gemiddeld is de schadepost 450 euro per patiënt. Dat had niet gehoeven als ze zich lieten behandelen bij een door de zorgverzekeraar voorgeschreven ziekenhuis. Alle waarschuwingen ten spijt, stappen mensen met een budgetzorgverzekering dus nog steeds het ‘verkeerde’ ziekenhuis binnen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers zint op maatregelen.

In 2014 hadden 328.000 Nederlanders een budgetpolis. Ruim 4 procent van hen ging de fout in bij het kiezen van een ziekenhuis. Begrijpelijkerwijs vindt Schippers dat een veel te hoog percentage.

Spoedeisende hulp in ieder ziekenhuis

Het gaat fout wanneer een patiënt zelf een ziekenhuis mag kiezen voor de nodige behandeling. Hij kiest dan bijvoorbeeld voor het ziekenhuis dat het dichtste bij is, terwijl dat ziekenhuis geen afspraken heeft met de verzekeraar. Bij spoedeisende hulp geldt dit overigens niet. Daarvoor kun je ook met een budgetpolis in elk ziekenhuis terecht. Een arts die je bewust naar één specifieke behandelaar stuurt, is ook een reden voor volledige vergoeding.

Bijsluiter: niet alleen bij je medicijnen

Om de kosten van zorg laag te houden wil de minister dat er in de toekomst door alle verzekeraars scherper onderhandeld wordt met ziekenhuizen. Hierdoor zal het vaker voorkomen dat jij als verzekerde niet in elk ziekenhuis terecht kunt, zonder bij te hoeven betalen. Schippers roept zorgverzekeraars op om transparanter te zijn naar verzekerden. Ook kondigde de minister aan na te denken over de ontwikkeling van een bijsluiter voor bij de budgetpolis, om zo meer duidelijkheid te creëren.

Wordt het echt duidelijker?

Ziekenhuis A kan wel, ziekenhuis B kan niet. Het lijkt een eenvoudige keuze. Dat het in de praktijk toch geregeld fout gaat, is een tegenvaller voor Schippers. Hoe ingewikkeld wordt het voor consumenten als zorgverzekeraars alleen bepaalde behandelingen gaan uitsluiten in een ziekenhuis? In theorie kun je dan voor een kunstheup wel naar ziekenhuis A, maar voor een blindedarmontsteking niet. Zelfs met betere communicatie wordt dat er niet eenvoudiger op.

Goedkoop is duurkoop

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaf klanten met een budgetpolis in maart de mogelijkheid om tussentijds over te stappen naar een gewone zorgverzekering. Ook daar concludeerden ze dat veel klanten hun keuze voornamelijk van de premie lieten afhangen. Zilveren Kruis sprak destijds nog van enkele honderden mensen die onverwacht een rekening kregen van het ziekenhuis.

Rekening kwijtgescholden

Het ziekenhuis heeft echter ook de plicht om te vragen naar de zorgverzekering van hun patiënten. Als ze niet de juiste verzekering hebben, dan moeten ze dat melden. Hoewel Zilveren Kruis het niet communiceert, blijkt dat de rekening van veel klanten wordt kwijtgescholden als ze verklaren dat het ziekenhuis hen niet goed had ingelicht.

Uiteraard lopen zorgverzekeraars met een budgetpolis niet te koop met de nadelen daarvan. De minister kan ze dwingen tot meer transparantie. De beste manier om er zeker van te zijn dat je de juiste zorgverzekering kiest, is nog altijd goed opletten bij het vergelijken van alle zorgverzekeringen. Als iets daarbij te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat soms ook…

bron : http://www.wegwijs.nl/artikel/2015/05/verkeerd-ziekenhuis-gekozen-450-euro-betalen